«Πρωταθλητής» στα κατολισθητικά φαινόμενα ο Νομός Ιωαννίνων

Πρωταθλητή των κατολισθητικών φαινομένων χαρακτήρισε το Νομό Ιωαννίνων ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Κώστας Παπαβασιλείου, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες στην περιοχή πραγματοποιώντας αυτοψίες σε υπό εκτέλεση έργα και επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε πως τα προβλήματα από τα κατολισθητικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών και της γεωλογικής δομής της περιοχής, ενώ δεν απέκλεισε να απαιτηθεί ακόμη και μεταφορά οικισμών σε κάποιες περιπτώσεις, όπως έχει συμβεί πριν μερικές δεκαετίες. «Τα περισσότερα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα. Σίγουρα, όμως, θα υπάρξουν και ακραίες περιπτώσεις που θα χρειαστούν μεταφορές οικισμών, καθώς η φύση είναι αμείλικτη και κάποια προβλήματα δεν ξεπερνιούνται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χάρη στις μελέτες του ΙΓΜΕ και στα μέτρα που πήρε η Περιφέρεια Ηπείρου, πολλά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας γνωστό ότι το ΙΓΜΕ αυτή την περίοδο εκτελεί ερευνητικό έργο στους Μουζακαίους και στη Μουκοβίνα, ενώ υπήρξε και μία συνάντηση με τον Δήμαρχο Μετσόβου Νίκο Τσομπίκο για κάποιες μελέτες στην οικιστική περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από κατολισθητικά φαινόμενα.

 Σημαντικό και πολύπλευρο έργο
Σε όλες τις επισκέψεις και συναντήσεις τον κ. Παπαβασιλείου συνόδευε ο Διευθυντής του Περιφερειακού Τμήματος του ΙΓΜΕ, που έχει έδρα την Πρέβεζα, Ευάγγελος Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί από την ίδρυσή του. Πέρα από την αντιμετώπιση των κατολισθητικών και πλημμυρικών φαινομένων λόγω του ότι η Ήπειρος αποτελεί ένα γεωλογικό εργαστήρι με έντονες διεργασίες, αλλά και την αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών και των υπόγειων νερών που αποτελούν τον αναπτυξιακό μοχλό της περιοχής, το Περιφερειακό Τμήμα του ΙΓΜΕ έχει επικεντρώσει τη δράση του και σε άλλους τομείς. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αξιολόγηση των γεωθερμικών πεδίων, καθώς η γεωθερμία είναι φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης. Έχουμε προχωρήσει στη βεβαίωση του γεωθερμικού πεδίου Συκιών και στον εντοπισμό του γεωθερμικού πεδίου Κόνιτσας. Η γεωλογική κληρονομιά είναι επίσης ένας σημαντικός τομέας δραστηριοποίησής μας. Έχουμε αναδείξει το γεωπάρκο Βίκου – Αώου, το οποίο έχει πάρει πιστοποίηση από την UNESCO, και δίνει πολλές αναπτυξιακές και τουριστικές δυνατότητες που πρέπει η αυτοδιοίκηση να τις αξιοποιήσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια για την αμέριστη στήριξη σε επίπεδο προγραμματικών συμβάσεων.

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ
Το ΙΓΜΕ αξιοποιεί το τελευταίο διάστημα και κονδύλια του ΕΣΠΑ, με τον Γενικό Διευθυντή του κ. Παπαβασιλείου να αναφέρεται σε δύο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ήπειρο. Το πρώτο αφορά τις πιλοτικές γεωτεχνικές χαρτογραφήσεις, που στόχο έχουν τον καθορισμό περιοχών με στάνταρτς προκειμένου να μην παρουσιάζονται προβλήματα. Το δεύτερο έργο είναι το πρόγραμμα αστικής γεωλογίας στην Ηγουμενίτσα, που αφορά την εκπόνηση μίας σειράς ειδικών μελετών και χαρτογραφήσεων για τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, τα εδάφη και τις γεωτεχνικές συνθήκες στον αστικό ιστό, ώστε με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) να μπορούν είτε η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε η πολιτεία να έχουν όλη την πληροφόρηση ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το τι είδους χρήσεις γης πρέπει να κάνουν στον αστικό ιστό.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
epirusgate.blogspot.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τετραήμερη επαναξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

11/07/2024, 8:54 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites