ΠΡΕΒΕΖΑ: 3,7 εκατομμύρια ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου

Για πραξικόπημα στους ΟΤΑ έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Δήμων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ.
Οι Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα χαρακτηρίζουν εντελώς αψυχολόγητη την κίνηση της κυβέρνησης. Η ΚΕΔΕ συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να ανακοινώνει την απόφαση της ένωσης να προσφύγει άμεσα στο ΣτΕ «για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης».
Οι Δήμαρχοι επιφυλλάσονται για τις ενέργειες  που θα προβούν ώστε να  προστατεύσουν τα χρήματα των Δημοτών και χαρακτηρίζουν «προδήλως αντισυνταγματική» την απόφαση η οποία παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. αναφέρει πως η απόφαση επηρεάζει φυσικά και  το Δήμο Πρέβεζας. Εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του λέγοντας «Έχουμε αποθεματικά στη μισθοδοσία, από έργα και από το ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε το απόθεμα εκείνο που μπορούμε να πούμε ότι  καλύπτουμε τις ανάγκες του Δήμου. Αυτά που υπάρχουν είναι  για να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες και δαπάνες του Δήμου. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε! Χρειάζονται καύσιμα, υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν, έργα. Τα αποθεματικά που θα πάρουν είναι ελάχιστα τη στιγμή που οι περικοπές στις χρηματοδοτήσεις του Δήμου ξεπερνούν το 70%. Είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» κατέληξε.
Δραματική περιέγραψε την εξέλιξη και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Πιπιλίδης, ο οποίος μάλιστα λόγω της χθεσινής μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, συνδύασε τη συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης. Ο κ. Πιπιλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά « Η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει ότι έχοντας υπόψη το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσα και απόλυτης ανάγκης για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και  των ΟΤΑ α και β βαθμού ως ΕΠΕΝΔΥΣΗ παρακαλώ, τα επενδύουμε τα λεφτά, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι Οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, υποχρεούται να εναποθέτουν τα ταμειακά του διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα Κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πρέβεζας έχει διαθέσιμα ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 3.700.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμα πάνω από 1.200.000 ευρώ για μισθούς. Έχουμε ανταποδοτικά άλλα 834.000 ευρώ τα οποία τα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό και ύδρευση. Από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ υπάρχουν έργα δημοπρατημένα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί στους εργολάβους ότι θα τους αποδώσουμε τα χρήματα τα οποία είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για 3.700.000 ευρώ. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση εάν θα ήταν για 15 και μόνο μέρες για να βγούμε από το αδιέξοδο, για να μην οδηγηθούμε σε Grexit ή να μη φτάσουμε το λαό στην δραχμή και σαν Αντιδήμαρχος θα ‘λεγα να στηρίξουμε την όποια Κυβέρνηση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η πρακτική θα γίνει μία πεπατημένη και τα διαθέσιμα των Δήμων θα είναι τελικά διαθέσιμα της Κυβέρνησης. Αυτό που έγραφαν χθες τα ΜΜΕ πως πρόκειται μόνο για 15 μέρες, δεν αναφέρεται πουθενά στο συγκεκριμένο ΦΕΚ, δεν υπάρχει καμία αναφορά, δεν αναφέρεται πουθενά δεκαπενθήμερο σε αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Η μισθοδοσία των υπόλοιπων 15 ημερών δεν θα πειραχθεί. Εάν δε λάβουμε τα χρήματα πίσω, τότε οδηγούν το Δήμο σε πτώχευση. Κακά τα ψέματα, πρέπει να κάνουμε και εμείς πλέον ασκήσεις επί χάρτου, να βρούμε plan b ώστε να ξέρουμε τι να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν προς το καλό και αυτό το βλέπουμε, όμως μη φτάσουμε στο σημείο με την υπογραφή μας να έχουμε απλήρωτους εργαζόμενους, τα σκουπίδια μπροστά στην πόρτα των δημοτών και το νερό σταματημένο! Παύουμε πλέον να συζητάμε για Κοινωνικές Δομές, για παροχές στην κοινωνία και φτάνουμε να καταργούμε την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα είναι ολέθριο. Εάν  σταματήσει η Αυτοδιοίκηση χαθήκαμε, φτάσαμε στο τέλος» κατέληξε.
Άρης Τσελίκος για την εφημερίδα Τοπική Φωνή


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ενός κακού, μύρια έπονται; ίσως και όχι!

21/03/2020, 4:14 μμ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΥΓΕΙΑ

Όχι φόβος, μόνο προσοχή…

20/03/2020, 10:37 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου

12/03/2018, 1:14 μμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει για τους 58 επιπλέον κλάδους που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS»

12/03/2018, 12:02 μμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιπλέον 850 αεροπλάνα θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ακτίου το 2018

06/02/2018, 11:58 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites